Eşiği Geçmek – Ama Nasıl?

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle yaşam ve çalışma biçimlerimiz yoğun bir değişim sürecinden geçiyor. Dayanışmanın, kapsayıcılığın, bütünselliğin ve adaptasyonun olduğu topluluk/takım/sistemlerin bu değişim sürecinden güçlenerek çıkacaklarına inanıyoruz. 

Her bireyin/takımın kendine özgü ihtiyaçları vardır ve bireyler/takımlar kendi ihtiyaçlarına kendi çözümlerini bulma konusunda yaratıcıdırlar. Bu nedenle takımlara/bireylere yönelik genel geçer bir reçete vermek yerine takımın/bireyin kendine has ihtiyaç ve çözümlerini bulması, geliştirmesi ve bunları yaşamla bütünleştirmesi yönünde verilen desteğin gücüne inanıyoruz. 

Daha önce karşılaşmadığımız süreçleri yaşarken birçok eşiği hem birey hem de takım olarak geçmemiz gerekiyor. Eşiği geçme biçimi, her birey ve takım için farklıdır ve eşikte olmak zorlayıcı, kaygı verici veya karışık da olabilir.

Tüm zorluklar, alışılmadık durumlar kısacası farkında olduğumuz veya henüz öngöremediğimiz eşikleri birey ve takım olarak nasıl geçeceğiz?

Bolu, Göynük – 2009

Bunun için öncelikle sizi kendinize ve takımınıza özgü cevapları keşfetmeye ve bunların ışığında ihtiyaçlarınıza çözümler üretmeye davet ediyoruz. 

Makalenin başında da belirttiğimiz gibi bireyler ve takımlar kendi ihtiyaçlarına kendi çözümlerini bulma konusunda yaratıcıdırlar. Burada aslında ilk adım kendimizle başlıyor.

Aşağıdaki sorulara kendi cevaplarınızı araştırabilirsiniz. Bunu yaparken soruları sırasıyla ve adım adım cevaplamak yararlı olacaktır. Cevaplarınızı araştırırken size özgü ve gerçek ihtiyaçlarınızı, isteklerinizi keşfetmeye özen gösteriniz. Her bir soru için kendinize zaman ayırıp notlar (yazı veya görsel kullanarak) alabilirsiniz, bunu yaparken sizi yaratıcılığınızı kullanmaya davet ediyoruz. 

  1. Yeni çalışma ve yaşam şekli beni nasıl etkiliyor? 
  2. Yeni çalışma ve yaşam şeklinde bana neler iyi geliyor?
  3. Yeni çalışma ve yaşam şeklinde beni neler zorluyor?
  4. Yeni çalışma ve yaşam şeklinde zihnim ne kadar meşgul?
  5. Kendimdeki değişimler nelerdir?
  6. Etkileşimde bulunduğum kişilerdeki değişimler nelerdir?
  7. Neyi farkediyorum?

Aşağıdaki eyleme yönelik cevabınızı araştırırken “çözüm yerine engel, bahane, sorun üreten” zihin yapısının sizi ele geçirip geçirmediğinin farkına varın! Her bireyin içinde yaratıcı kaynakları vardır ve aynı zamanda o kaynaklara ulaşamayacağımızı, kendi potansiyelimizi gerçekleştiremeyeceğimizi söyleyen, acımasızca eleştiren, bizi ilerlemekten alıkoyan bir yanımız da vardır. Buna kısaca “sorun üreten zihin” diyebiliriz. Sizi sorun üreten zihinden çözüm üreten, ilerlemeye, gelişmeye hevesli zihne geçmeye ve olabildiğince orada kalmaya davet ediyoruz. Liderlik de aslında bu farkındalıklarla zenginleşiyor ve öncelikle kendimizle başlıyor. Kendi yaratıcı iç ve dış kaynaklarımıza, çevremizdeki destek mekanizmalarına erişmek ve onların yardımıyla yenilikler yaratmak bizlerin elindedir.

  1. Zorlandığım konularda üzerimdeki baskıyı azaltmak için neler mümkün? Bu konuda kim(ler)den destek alabilirim?
  2. Seçeneklerim nelerdir?
  3. Nasıl daha iyi destek alabilirim?

Cevaplarınızı araştırırken, derinleşirken sorularınız olursa bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. Deneyiminizi veya konuya dair yorum/önerilerinizi yorum kısmında paylaşabilir veya bizimle direkt iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileklerimizle…

Leave a Reply