Yeni Bir İşe Başlayanlar İçin 5 Tavsiye | 5 Tips for Starting A New Job

sHR Note: This article is about the tips for success when starting a new job. Our talented “Talent Miner” Ulaş Bahar decided to write this blog post because of the high turnover rates in IT sector and to help new hires boost their success. To make the statements clear in its own culture and emphasis, the post is written in Turkish.

sHR Notu: Bu yazı yeni bir işe başlarken dikkat edildiğinde başarıya götürebilecek tavsiyeler hakkındadır. Yetenekli “Yetenek Madencimiz” Ulaş Bahar, bilişim sektöründeki yüksek sirkülasyon oranları ve yeni işe başlayanların başarısına yardımcı olabilmek nedeniyle bu yazıyı yazmaya karar verdi. Yazı, kültür ve düşünceleri daha iyi ifade edebilmek için Türkçe yazılmıştır.


Yapılacak bir işe, konuşulacak bir konuya, üzerinde çalışılacak bir projeye ve hatta gidilecek bir yere dair aksiyon almadan önce ayrıntılı bir şekilde araştırıp, “en iyi ve en kolay nasıl yaparım” sorusu üzerine düşünen birisi olarak, kolları sıvayıp başlamadan önce üzerinde araştırma yapmadığım bir konu olduğunu fark ettim: “Yeni bir işe başlamak“. Hayatımdaki küçük gelişmelere dikkatli bir şekilde yaklaşıp araştırırken bu kadar büyük bir değişikliğe ön hazırlık yapmadığımı fark ettiğimde başka kişilerin de bu konuyu kaçırabileceğini düşündüm.

İçerisinde bulunduğumuz teknoloji sektöründe, yeni mezun da olunsa, uzun yıllardır sektörde çalışılıyor da olunsa iş değiştirmenin ve/veya yeni bir işe başlamanın çok sık karşılaştığımız bir durum olduğunu hepimiz biliyoruz. sHR olarak aynı gün içerisinde işe başlayacak birden fazla adayımızın olduğu günler bile oluyor. Onboarding (örgütsel sosyalleşme, işe uyum kazandırma) süreçleri şirketlerin önem verdiği bir konu olsa da bu süreci başarıyla tamamlamak için bireylere de sorumluluk düşüyor. Hal böyle olunca da bu konuda bir yazı yazmanın ve paylaşmanın topluluğumuza faydalı olacağını düşündüm ve her zaman yaptığım gibi ( ͡° ͜ʖ ͡°), bu konuyla ilgili detaylı bir araştırmaya başladım.

Yeni bir işe başlarken başarı ve verimliliği arttırmaya yönelik öneri veren birçok kaynağı tarayıp, birbirleriyle olan benzerliklerini karşılaştırıp, ülkemize ve kültürümüze uyan önerileri derledim ve 5 madde halinde aşağıda sizinle paylaşıyorum:

1. Bolca Soru Sorun (abartmadan)

Araştırmalarım sonucunda karşılaştığım yazıların büyük çoğunluğunda soru sormaktan bahsedilmiş. Yeni bir çalışan olarak, işinizi nasıl daha verimli yapacağınızdan tutun organizasyonun nasıl çalıştığına ve insanların neye değer verdiğine dair öğrenecek çok şey var. Bu sebeple aklımıza takılan konuların netleşmesi için çokça soru sormanız öneriliyor. Yeni bir işe başladığımızda kimse bizden uzman olmamızı ve işlerin doğru yürümesi için gerekli her şeyi bilmemizi beklemiyor. Neyin nasıl yapılması gerektiğini, bir sorunla karşılaşıp zor yoldan öğrenmektense işin başında sorup öğrenmek, hem verimliliğimizi hem de verdiğimiz izlenimi olumlu yönde etkileyebilir.

Çokça soru sorarken de dikkat etmemiz gereken konular var ve bunların başında sorduğumuz sorunun doğruluğunu ve ilintisini belirlemek geliyor. Soru sorma eyleminin doğası gereği birisine soru sorduğumuzda kişiden yanıt alma olasılığımız yüksek. Dolayısıyla en iyi ve işe yarar yanıtı alabilmek için sorunun doğru kişiye soruluyor olması önemli bir nokta olacaktır. Buna ek olarak soruyu soracağımız kişinin vaktini çalmamak için sorunun yanıtının ufak bir araştırmayla bulunamıyor olduğundan emin olmamız gerekiyor. Çoğu kimse yanıtı Google’dan ufak bir araştırmayla bulunabilecek soruları yanıtlayarak zaman kaybetmekten hoşlanmayacaktır diye tahmin ediyorum.

Son olarak işe başladığımız ilk zamanlarda beynimiz yüksek kapasitede çalışıyor olacağından dolayı aldığımız yanıtları not etmek aynı soruyu tekrar sormamamız için faydalı olacaktır.

2. Yeni İşinizi Eski İşinizle Kıyaslamayın

Bu öneri çok karşılaştıklarımın arasında yer almasa da kültürümüzde sıkça karşılaşabildiğimiz “sürekli bir şeyleri birbiriyle kıyaslayıp yorumlama” alışkanlığımızdan dolayı bu konuya değinmenin önemli olacağını düşündüm. Mutlaka yeni işinizde çok memnun olduğunuz veya eski işinizde bulup yenisinde bulamadığınız şeyler olacaktır. İkisini birbiriyle karşılaştırmanın size bir faydası olmayacağı gibi bu durum sizin enerjinizden de çalacaktır. İş değiştirme kararı aldığınız için yüksek olasılıkla yeni işinizin olumlu yönleri daha fazla olacaktır ancak kıyaslamayı alışkanlık haline getirdiğimizde yeni işimizin olumsuz yönlerini de fark edip kafamızı bulandırma olasılığımız da var.

3. Takımınızı Tanımaya Özen Gösterin

Bu öneri çok basit gibi dursa da getirileri çok olabilir. Takımımızı tanımak şirket kültürünü, insanların iş yapış ve iletişim biçimlerini, ofis kurallarını ve organizasyonun hedeflerini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.  Anlamlı ilişkiler kurmak bazen hepimiz için zor olabiliyor, özellikle mahalleye taşınmış yeni bir çocuksak fazlasıyla çaba göstermemiz gerekebiliyor. Herkesle BFF olmamız gerekmiyor ancak insanları tanımak için çabalamak ve aynı zamanda onların da bizi tanıması için onlara izin vermemiz gerekiyor. Molalar ve happy hour gibi iş odağının az olduğu durumlarda takımla birlikte olmak ve onları gözlemlemek çok değerli bilgiler edinmemizi sağlayabilir.

İK’nın işini iyi yaptığını varsayarsak şirket kültürüne halihazırda uygun ve uyum sağlamakta çok zorlanmıyor olmamız gerekiyor. Fırsat bulunduğunda kişilere ne kadar zamandır burada çalıştıkları ve daha önce ne tür işler yaptıklarını sormak iyi bir muhabbet açıcı olabilir. Ayrıca iş veya özel hayatla ilgili bir konuda öneri istemek de iyi bir bağlantı kurulmasını sağlayabilir.

Son olarak ilk aylarda organize edilen akşam yemeği veya başka türde sosyal etkinlikleri kaçırmamak için tabii ki elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bu tarz sosyal ortamlar bir çok kişiyi aynı anda tanıyabilmek için oldukça faydalı olabilir.

4. Güçlü Yönlerinizi Öne Çıkarın

İşe yeni başlayacağımız şirket bizi bazı öne çıkan özelliklerimizden dolayı ya da belirli bir problemi çözebiliyor olmamız sebebiyle seçti. İlk haftalar ve aylar geçip kendimizi adapte olmuş hissetmeye başladıktan sonra mülakat süreçlerinde şirketi ne ile etkilediysek onları ortaya çıkarmaya başlamamız gerekiyor. Güçlü yönlerimizin ve becerilerimizin takıma, şirkete ve hedeflere nasıl katkı sağlayabileceğini hesaplayıp buna yönelik hareket etmeye başlamak hem şirket hem de kendimiz için iyi olabilir.

5. Kendinize İyi Bakın

Yazının sonuna böyle bir başlık atınca veda ediyormuş gibi bir his yarattı ancak hiç de öyle değil, hatta bu yazıyı tam da yeni bir işe başlamadan önce okuyorsanız sizin için her şey daha yeni başlıyor. Önünüzdeki 1-2 aylık süreç eski alıştığınız düzenden çok daha farklı olacak. Yeni şeyler öğrenip, yeni insanların güvenini kazanıp, yeni bir kültüre adapte olmamız gerekiyor. Bu yeni süreç alıştığımız düzenden daha farklı olup üstesinden gelmek için daha fazla enerji gerektirebilir. Bu sebeple kendinize iyi bakın. Kendimize zaman ayırmayı ihmal etmeyip bizi zihnen dinlendiren aktivitelere yönelmemiz gerekiyor ki ertesi gün işe dinlenmiş bir zihinle gidebilelim. İçine girdiğimiz yeni düzene alışma sürecini bir fırsat olarak görüp daha sağlıklı bir iş-özel hayat dengesi kurmayı deneyebiliriz.

sHR. olarak yeni işiniz için tebrik eder ve bu değişimin hayatınıza sağlık, mutluluk ve huzur katmasını dileriz.

Yararlanılan Kaynaklar ve Daha Fazla Bilgi İçin:

Starting a New Job? 7 Tips to Ensure Your Success https://www.topresume.com/career-advice/7-basics-every-new-hire-should-know

Your Guide to Your First Week on the Job
https://www.themuse.com/advice/your-guide-to-your-first-week-on-the-job

4 To-Dos for Your First Year on the Job https://www.themuse.com/advice/4-todos-for-your-first-year-on-the-job

How to Succeed in Your New Job: The First Week, Month and 90 Days
https://www.indeed.com/career-advice/starting-new-job/new-job-guide

20 Tips for Successfully Starting a New Job
https://www.thebalancecareers.com/top-tips-for-starting-a-new-job-2064274

8 Tips for Successfully Starting A New Job
https://www.northeastern.edu/graduate/blog/tips-for-starting-a-new-job/

Starting a new job advice
https://www.reed.co.uk/career-advice/starting-a-new-job-advice/

Leave a Reply