Yetkinlik 4.0 | Competency 4.0

This article is about Competency 4.0 published originally in Harvard Business Review Turkey Blog on 26.09.2017.

Bu yazımızın aslı ve tamamı, 26.09.2017 tarihinde Harvard Business Review Türkiye Blog‘ta yayınlanmıştır. Aşağıda bazı alıntılar yer almaktadır.


Bundan önceki yazımızda (Bu Fabrika’da İnsanlar Nerede?), Endüstri 4.0’ın geleceğin iş dünyasına ve geleceğin mesleklerine olan etkisini tartışmış, teknolojinin işimizi elimizden almasından korkmak yerine, geleceğin mesleklerinin ihtiyaç duyacağı yeni yetkinliklerle kendimizi şimdiden donatarak geleceğin dünyasına hazırlıklı olmamız gerektiğine değinmiştik.

Peki nedir bu yetkinlikler?

Bu konu, başta eğitimciler olmak üzere üniversitelerin, şirketlerin ve devletlerin önemli gündemlerinden birini oluşturuyor ve üzerinde pek çok araştırma yapılıyor. Bu çalışmalardan biri de Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yapıldı. WEF raporuna göre, 2020’ye doğru ilerlerken Endüstri 4.0 ile birlikte gereksinim duyulacak ilk on yetkinlik şöyle: (Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu, Geleceğin Meslekleri 2016 Raporu)

En İyi 10 Yetkinlik

  1. Karmaşık Problem Çözme
  2. Eleştirel Düşünme
  3. Yaratıcılık
  4. İnsan Yönetimi
  5. Takım Çalışması
  6. Duygusal Zeka
  7. Karar Verme
  8. Hizmet Odaklılık
  9. Müzakere
  10. Bilişsel Esneklik

Geçmiş yılların listeleriyle karşılaştırdığımızda 2020 yılı yetkinliklerinde özellikle şu noktalarda fark olduğu  görülüyor: i) “Yaratacılık”ın ilk 3’e yükselmesi, ii) büyük veri ve yapay zekanın hayatımızdaki rolünün artmasıyla birlikte “müzakere”nin (negotiation) alt sıralara düşmesi ve iii) “duygusal zeka”nın ilk 10 içine girmiş olması. Tüm bunlar gösteriyor ki, teknolojiyle çevrilmiş bir dünyaya doğru ilerlerken insanlardan beklenen yetkinlikler, tam da bizi robotlardan ve akıllı makinalardan farklılaştıran özelliklerimiz.

sHR’da ARGE ve teknoloji firmaları ile çalışırken, bu şirketlerin bir kısmı İsveç, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde olduğundan Avrupa’daki teknoloji düzeyi ve aranan yetkinlikler ile Türkiye’dekileri karşılaştırma şansına sahip oluyoruz. Göze çarpan belirgin farklardan biri, Türkiye’de daha çok “teknolojiyi tüketen” bir nüfus ağırlıkta iken sözkonusu ülkelerde inovasyonun önemli tetikleyicilerinden biri olan  “teknoloji üretimi”nin ön planda oluşu. Bundan ötürü, özellikle bizler için, yukarıdaki listeye “teknoloji okuryazarlığı”nın eklenmesi yerinde olacaktır. Bunun için çocuklarımıza daha ilkokul itibariyle kodlamayı ve programlamayı öğretmenin büyük faydası var. Bu yolla bireyler daha küçük yaşlarda algoritma becerisi kazanıp analitik zekalarını geliştirerek ilk sırada yer alan “karmaşık problem çözme” becerisini de daha rahat öğrenebilirler.

Benzer şekilde,  yine bizler için eklenebilecek önemli yetkinliklerden biri İngilizce. Teknolojiyi takip edebilmek için makale, blog ve yayınları okumak, seminer ve konferanslardaki konuşmaları dinlemek, yurtdışından kişilerle iletişime geçmek için İngilizce olmazsa olmazlardan biri. Ayrıca bilimsel çalışmalar ve gelişmeler için de çeşitli platformlarda tüm dünyadan bilgi ve deneyim paylaşımları, hatta problemlere ortaklaşa çözüm arayışları İngilizce yapılıyor. Sadece okuyup anlamak değil, konuşmak! Özellikle İngilizce konuşma noktasında ülkemizdeki pekçok mühendisin çekimser kaldığını gözlemliyoruz. Oysa hata yapmaktan korkmadan konuşma pratikleri yaparak kararlılıkla üstüne gidildiğinde kolaylıkla kazanılabilecek bir beceri.

2017 yazında Sabancı Üniversitesi ile, pekçok ülkeden üniversite öğrencisinin katıldığı “Gen Y Virtual Guide, Employability Skill Development Boot Camp”  programında da geleceğin yetkinliklerini gençlere şimdiden kazandırmak amacıyla ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Çalışmanın konularından biri de, sektörden gelen kişiler olarak bizim ilk 3 yetkinlik olarak neleri gördüğümüzdü. WEF’in yukarıdaki listesine tümüyle katılmakla birlikte, sHR olarak bizim ilk 3 listemizde şunlar var:

  • Değişime uyum sağlayabilme (Adaptability to change): Teknoloji, aslında çok hızlı bir değişimi beraberinde getiriyor. Bundan 10 yıl önce var olmayan meslekler şu an en çok arananlar, daha önce hiç duymadığımız bir yenilik şu an günlük hayatımızın normal bir parçası olabiliyor. Dolayısıyla sürekli öğrenmeyi ilke edindiğimiz “survival of the fittest” vazgeçilmez bir gerçeklikle işliyor.
  • Pozitif duruş (Positive attitude): Pes etmeme, kararlılık, çalışkanlık, hoşgörü, yeni fikirlere açık olma, etkin dinleme, güçlü iletişim gibi pekçok yetkinliği içinde barındıran bu duruş belki de bizim ileriyi görmemiz ve oraya ulaşmamız için motive edici en büyük güçlerden biri.
  • Etik değerler (Ethics): Teknoloji ve akıllı araçlarla sarmalanmış bir dünyada belki de bizi insan yapan ve içinde var olduğumuz dünyayı yaşanılır kılmaya devam ettiricek bu yetkinlik, cömertlik (generosity), içtenlik ve doğallık, kibarlık, hırs ve egodan arınmış bir başarı anlayışı (~humility), dürüstlük, kendi potansiyelinin farkında olma ve büyük resmin (toplum, doğa, evren) bir parçası olduğunun bilincini içinde barındırıyor.

Geleceğin mesleklerine hazırlanmamız için bu yetkinlikleri edinmeye hemen başlamalıyız; çok zamanımız olmayacak!

One thought on “Yetkinlik 4.0 | Competency 4.0

  1. Melih Maldar on

    Dostum harika anlatmışsınız emeğinize sağlık, çok teşekkür ederiz.

Leave a Reply