What do you think about learning how to code? — Bilgisayar senin dilinden anlamıyorsa, sen onun dilinden anla!
Have you ever asked yourself “Which language should I learn?”? If you have not found an answer yet, let me give a suggestion for you: “Learn coding”.You can ask me that “I would not like to become a software engineer .Why do I need to know how to write and read code? From a philosophical point of view, one reply that because coding teaches people how to think in a logical way. On the other hand, there is one simple & practical reason lying behind this argument:“to survive in today’s digital world”. The importance of programming a computer have been discussed in Turkish to be sure that we all feel the same! I hope it is worth to spend your precious time.
Hemen hemen herkesin ağzından şu cümlelerin bazılarının döküldüğüne şahit olmuşsunuzdur: “Tabii teknoloji çağındayız. Hayatımızın her alanında teknolojiye bağlıyız artık. Ayrılmaz bir bütünümüz oldu. Teknoloji bizim temel ihtiyacımız hava gibi, su gibi…” Peki, kaçımız gerçekten bu cümleleri kurarken samimiyiz? Ben bu cümlelerin dilimize pelesenk olduğunu, ondan öteye geçemediğini düşünüyorum çünkü hala kod okuryazar bir toplum değiliz. Bu cümleleri sarf etmek benim için, okuryazar olmayan bir insanın “dil bilmek önemli, iletişim kurabilmek için şart” deyip okuma yazma öğrenmek için bir çaba sarf etmemesinden öteye geçemiyor. Madem teknolojinin bu kadar önemli olduğunun hepimiz biliyoruz peki neden hala farkındalığımızı gösteren bir aksiyon almıyoruz?
Ülkemizde bilgisayar okuryazarlığı günden güne artıyor.Bilgisayar okuryazarlığı günlük yaşam kalitesini artırabilmek için temel bilgisayar bilgilerini öğrenmek, bilgiye ulaşmak ve bilgisayar teknolojilerini takip edip yorum yapabilmek demektir. Günümüzde bilgisayar okuryazarı olmak bilgisayarı her yönüyle bilmek değildir. Bu içerik günden güne değişiyor ve değişmeli de. Gelişen ve hızla değişen teknolojiye uyum sağlayabilmek ve bu çarkı döndürebilmek adına artık içinde kod okuryazarlığını da barındırmalıdır. Eğer toplum olarak amacımız, Atatürk’ün dediği gibi ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak ise, Bilişim Çağında sadece teknolojinin nimetlerinden yararlanan, tüketici bir toplum olmaktan ziyade yazılım gerçekleştiren üretken bir toplum olmamız gerekiyor.
Apple’ın kurucusu Steve Jobs bir konuşmasında “Ülkedeki herkes programlamayı öğrenmeli, çünkü insana nasıl düşünmesi gerektiğini öğretiyor.” demiştir. Evet, evet kesinlikle doğru! Programlama öğrenmek bizim düşünce yapımızı, problemleri çözerken ki yaklaşımımızı değiştiriyor kısacası algoritma becerisi kazandırıyor. Algoritmik yaklaşımda çözüm için olası yöntemleri belirliyorsunuz, içlerinden birini seçiyorsunuz ve yapılması gerekenleri adım adım ortaya koyuyorsunuz. Sonuç olarak çözümlenmesi zor gibi görünen, karmaşık problemler pamuk ipliği gibi çözülmeye başlıyor. Steve Jobs’a sonuna kadar katılmama karşın bence programlama öğrenmemizin temel nedeni bu değil. Düşünme biçimini, olaylara yaklaşımımızı değiştirmesinin sadece programlama öğrenmenin yan getirileri olduğuna inanıyorum. Onun ötesinde, aslında programlama öğrenmemizin temel nedeni “hayatta kalabilme mücadelesi”.
Yazıma başlarken bahsettiğim, insanların samimi bulmadığım sözleri bu sözlerin gerçekliğini değiştirmiyor. Gerçekten hava gibi, su gibi yaşamak için teknolojiye bağlıyız ve tam da bu yüzden hayatta kalabilmek için programlama öğrenmek zorundayız. Programlama bilmesi ve bu eğitimi alması gereken insanlar sadece yazılım mühendisleri değil. Hepimizin öğrenmesi gerekiyor.Şu anda hangi işte çalışıyor olursanız olun mutlaka işinizi yaparken kullandığınız bir software vardır. İşlerin yolunda gitmediğini düşündüğünüz, tıkandığınız anda hemen bilgi işlem merkezini ararsınız ve sorununuzu çözmesi için başlarsınız anlatmaya. Eğer kodlama bilginiz olsa hatanın nereden kaynaklandığını anlayabilseniz anında kendi çözümünüzü kendiniz üretirsiniz.
Örneğin, psikologlar neden kodlama bilgisine sahip olmalı? Bu örneği bir psikolog olduğum için daha rahat verebiliyorum. Bizler araştırma yaparken datamızı (veri) toplamak için “Quatrics, SurveyMonkey gibi yazılımları kullanıyoruz. Dolayısıyla bu yazılımlarla daha sağlıklı etkileşim kurabilmek için (kodlar arkada çalışıyor biz onu göremiyor olsak da), kod okuyup yazmamız şart .Böylece yazılımdaki hazır kodların oluşturduğu şablonları kullanırken bir sıkıntı yaşadığımızda sıkıntının nereden kaynaklandığını anlayıp, kodu okuyup ona göre çözüm üretebiliriz ya da çözümlenemiyorsa yazılımda bir bug bulmuş oluruz:) .
Peki, iş kurmak isteyen belki de üniversite mezunu bile olmayan girişimci ruhlu bir arkadaşımız neden kodlama bilmeli? Eğer kurduğu işi daha geniş kitlelere duyurmak, işini büyütmek istiyorsa bir web sitesine ihtiyacı var dolayısıyla bu ihtiyacını karşılamak için kod bilgisine sahip olmalı.”WordPress”ler var onları kullanabilir buna gerek kalmayabilir dediğinizi duyar gibiyim. Tabii bunların kullanabilir, ancak yapmak istediği şeylerin istediği gibi olmadığını ve çok zaman kaybettiğini fark ettiğinde tek çözüm noktası kodlardır. Sonuç olarak herhangi bir şeyle (insan ya da cihaz) sağlıklı ve sürdürülebilir bir iletişim kurmak, anında tepki almak ve tepki vermek istiyorsak o şeyle aynı dilde konuşuyor olmamız gerekiyor.
Bu örnekler çoğaltılabilir. Amacım örnekleri çoğaltmak değil, verilen örneklerin amacını vurgulamak. “Programlama dillerini bilmek sadece yazılım mühendislerinin işinin bir parçası değil hepimizin işinin, günlük yaşamının bir parçası aslında. O zaman programlama dillerini öğrenerek teknolojiye mahkum değil hakim olalım. ABD başkanı Barack Obama bir konuşmasında Amerika halkını bilgisayar bilimini desteklemeye, sadece oyun satın alan, uygulama indiren bir toplum değil aynı zamanda oyun yapan, uygulama geliştiren bir toplum olmaya davet ediyor.
Ne kadar haklı bir çağrı değil mi? Kimse annesinin karnından programlama dili bilerek daha doğrusu herhangi bir dil bilerek bile doğmuyor, dolayısıyla sadece öğrenme isteği, sıkı bir çalışma, temel matematik bilgisi ile herkes yeni bir dil daha öğrenebilir.
Yeni bir dil öğrenmek istiyorum; sizce hangi dili öğrenmem faydalı olur diye soruyorsanız. Programlama dili öğrenmeye ne dersiniz?
Aşağıda hem eğlenip hem de kodlamanın önemi konusunda farkındalığımızı bir kez daha artıracağımız videoları sizlerle paylaşmak istiyorum. İyi seyirler:)
Pingback: Django Girls Istanbul Event | sHR.