The Rising Stars of the IT World: Ethical Hackers | Bilişim Dünyasının Parlayan Yıldızları: Ahlaklı Korsanlar

This article is about cyber security and ethical hackers , and published originally in Harvard Business Review  Turkey Blog on 22.08.2016.

Bu yazımızın aslı ve tamamı, 22.08.2016 tarihinde Harvard Business Review Türkiye Blog‘ta yayınlanmıştır. Aşağıda bazı alıntılar yer almaktadır.


İnternetin gelişiyle birlikte, içinde yaşadığımız enformasyon çağında, verinin büyüklüğü ve akış hızı neredeyse baş döndürücü hale geldi. Bilginin değeri ve önemi arttıkça; bireyler, devletler ve şirketler gözünde bilgi, hem güçlü bir silah hem de korunması gereken bir hazine oldu. …….. Bunun sonucu olarak, bilgi güvenliği eskisinden çok daha kritik bir hâl aldı.

Hacker Manifestosu, 1986, The Mentor

Somutlaştırmak için birkaç örneğe bakalım:

2013 yılında YÖK sitesi hack’lenmiş ve ele geçirilen “gizli” belgeler yayımlanmıştı. ……… Benzer şekilde, 2012’de LinkedIn hack’lenmiş ve milyonlarca üyeye ait hesaplar Rus siber suçluları tarafından ele geçirilmişti. ……. İşte böyle tehditlere karşı önlem almak, korunmak ve saldırıları en az zararla bertaraf etmek için özel bir meslek grubu var: Siber güvenlik uzmanları ya da bir başka deyişle ahlaklı bilgisayar korsanları (ethical hackers).

……….. Hackerlar kendilerini, keşfetme tutkusuyla dolu, sınırları oyuncu bir zekayla sınayan, zekasını merakını tatmin etmek için kullanan, araştırmacı, öğrenmeye doymayan, bilgi ile donandıkça potansiyeli açığa çıkan kişiler olarak tanımlıyorlar. Buna göre, banka bilgilerini ele geçiren, küresel finans sistemini çökerten ve şu anda yaygın olumsuz imajı besleyen hacker’lar bilişim suçluları oluyorlar (ki kendileri “siyah şapkalı -black hat- hacker” olarak adlandırılıyorlar). Onları “beyaz şapkalı – white hat- hackerlardan” ayıran temel fark, zekanın kullanım şekli ve amacı. ………

Bununla birlikte, beyaz/siyah şapkalı hacker ayrımı olmalı mı, olmamalı mı sorusu da halen geçerliliğini koruyor. Hacker etiği, kendi içinde tartışmalı olsa da kesin olan şu: Şirketler olası siber saldırılara karşı kendilerini korumak için hackerları çoktan istihdam etmeye başladılar. Öyle ki bir araştırmaya göre gelecek 10 yılın en çok kazandıran meslekleri arasında “etik bilgisayar korsanı (ethical hacker)” ilk sıralarda yer alıyor.


Yazının tamamını okumak için tıklayınız: Bilişim Dünyasının Parlayan Yıldızları: Ahlaklı Korsanlar

Not:

  • Yazımızdan keyif aldıysanız aşağıya yorum yazarak bunu paylaşmaktan çekinmeyiniz.
  • Daha fazlası için sHR Company Page‘ini  takip ediniz.

 

 

Leave a Reply